İsrail medyasının önde gelen ismi Jerusalem Post'ta yayınlanan analizin tam metin çevirisini sunuyoruz:
İsrailli yetkili, İran rejiminin protestolardan saÄŸ çıkmasının muhtemel olduÄŸunu düÅŸünüyor.
İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin polis nezaretinde öldürülmesinin ardından Eylül ortasından bu yana rejime karşı yaygın protestolar girdabına çekildi.
ANNA AHRONHEIM, 5 Aralık 2022
İsrail ordusu Askeri İstihbarat AraÅŸtırma Departmanı baÅŸkanı TuÄŸgeneral Amit Saar’a göre, İran rejimi muhtemelen son üç aydır ülkeyi sarsan protestolardan kurtulacak ve önümüzdeki yıllarda iktidarda kalmaya devam edecek.
Pazartesi günü Tel Aviv'deki Gazit Enstitüsü Konferansı'nda konuÅŸan Saar, "İran rejimi bu protestolardan kurtulmayı baÅŸaracak" dedi. "Rejim, bu tür protestolarla baÅŸa çıkmak üzere çok güçlü aparatlar geliÅŸtirdi."
İran, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin düzgün bir ÅŸekilde baÅŸörtüsü takmadığı için "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra polis nezaretinde öldürüldüÄŸü Eylül ortasından bu yana rejime karşı yaygın protestolara maruz kaldı.
İslam Cumhuriyeti'nin geçmiÅŸte de ülke çapındaki protestolardan etkilendiÄŸini belirten Saar, mevcut ayaklanmaların uzunluÄŸu ve ÅŸiddetinin yanı sıra katılımcıların yaÅŸlarının gençliÄŸi ve rejim figürlerine karşı ÅŸiddet kullanma konusundaki istekliliklerinin, bugünkü ayaklanmaları geçmiÅŸtekilerden farklı kıldığını da sözlerine ekledi.
Ayrıca Saar, protestoların arkasındaki nedenin - seçimlerden veya ekonomiden ziyade rejimin kendisinin meÅŸruiyeti - iktidardakiler için büyük bir endiÅŸe kaynağı olduÄŸunu söyledi.
Saar, genç neslin korkusuz oluÅŸunun - İran güvenlik güçlerinin en az 50 üyesi ülke genelinde protestocular tarafından öldürüldü - rejim için büyük bir endiÅŸe kaynağı olmaya devam edeceÄŸini de ekledi.
Saar, "Bu protestolar azalsa bile, protestoya yol açan nedenlerin yaÅŸamaya devam edeceÄŸini ve dolayısıyla İran rejiminin önümüzdeki yıllarda da benzer sorunları yaÅŸayacağını düÅŸünüyorum" dedi.
İran, devam eden protestolarla uÄŸraÅŸmanın yanı sıra, önümüzdeki yıla Ukrayna'daki savaÅŸ da dahil olmak üzere küresel krizlerle birlikte giriyor.
Saar, "İlk kez, İran'ın Rusya'ya Ukrayna'daki savaşı için geliÅŸmiÅŸ silahlar saÄŸladığını görüyoruz" dedi. "İran ve Rusya arasındaki yakınlaÅŸma Rusya'nın ihtiyacından kaynaklanıyor - bu dramatik bir deÄŸiÅŸim. Uluslararası bir kınamanın muhatabı olacaklarını biliyorlardı ama bu açık bir stratejik karardı."
İran'ın Rusya'ya sadece insansız hava araçları tedarik etmekle kalmayıp, Moskova'ya önemli bir savaÅŸ alanı desteÄŸi saÄŸlayacak kısa menzilli balistik füzeler göndermeye hazır olduÄŸu da bildirildi.
Saar, ancak, "İranlılar, Ukrayna savaşındaki yardımları için Ruslardan bir bedel isteyecekler, bakmamız gereken ÅŸey bu" dedi.
Ayrıca Rus kuvvetlerinin İran'ın mühimmatlarını kullanmasına yardımcı olmak için bölgeye İranlı personeller de konuÅŸlandırıldı.
Tahran, İsrail ile savaÅŸmak üzere yeteneklerini geliÅŸtiriyor
İsrail'in merkez düÅŸman olmaya devam etmesiyle Tahran, Yahudi devletine karşı bir savaÅŸ için yeteneklerini geliÅŸtirmeye devam ediyor. İran, bölgedeki vekil gruplarını güçlendirmeye devam ederken, aynı zamanda İsrail'e karşı simetrik bir savaÅŸ yürütmek konusunda gücünü artırıyor.
İran aynı zamanda daha fazla bilgi, santrifüj ve tesislerle, nükleer programında her zamankinden daha ileri bir aÅŸamada.
"İran, zenginleÅŸtirme süreci üzerinde tam kontrole sahip ve bomba üretmek için sadece siyasi karar gerekiyor, teknik bir engel yok" diyen Bakan, silahlandırılması hala "birkaç yıl" sürecek olsa da, "geçmiÅŸte gördüÄŸümüzden tamamen farklı bir program yürütüyor" dedi.
Kaynak https://www.jpost.com/middle-east/article-724115
KUDÜS ANALİZ