Taksim'deki terör saldırısı ile eÅŸ zamanlı olarak, siyonist rejimin medyasında Tarkiye karşıtıanalizlerde de artışlar kendini göstermeye baÅŸladı.
Jerusalem Post'ta yayınlanan bir analizinin tam metnini sunuyoruz:
TÜRKİYE İSRAİL'İN HAMAS MİLİTANLARININ SINIR DIÅžI EDİLMESİ İSTEĞİNİ GERİ ÇEVİRDİ
KRISTINA JOVANOVSKI/THE MEDIA LINE, 13 Kasım 2022
Kaynaklara göre, Türkiye Dış İşleri Bakanı, Eski BaÅŸbakan Benjamin Netanyahu’nun seçim zaferinden sonra Ankara-İsrail yakınlığının zarar göreceÄŸi korkuları arasında, İsrail’in, Hamas üyelerinin sınır dışı edilmesine yönelik isteÄŸinin geri çevrildiÄŸini belirtti.
Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun geçen hafta, Türkiye'nin, geçtiÄŸimiz ayda İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'in Ankara'ya yaptığı bir ziyaret sırasında ilettiÄŸi Hamas üyelerini sınır dışı etme talebinin kabul edilmediÄŸini söylediÄŸi bildirildi.
Türk haber kaynaklarından Sözcü’ye göre, ÇavuÅŸoÄŸlu, “Hamas'la ilgili bir talebi karşılamadık. Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyoruz" dedi.
Türkiye ve ErdoÄŸan, OrtadoÄŸu’da uzlaÅŸtırıcı olmak istiyorlar
Ankara'da yaÅŸayan bir dış politika ve güvenlik analisti olan Ömer Özkızılcık, The Media Line'a verdiÄŸi demeçte, Türkiye'nin İsrail ile Filistinliler arasında arabulucu olmayı umduÄŸunu ve Hamas üyelerinin sınır dışı edilmesinin bunu tehlikeye atabileceÄŸine inandığını söyledi.
Özkızılcık, "Türkiye-İsrail iliÅŸkileri bozulmadan önce, Türkiye'nin Filistin tarafı ile İsrail tarafı arasında dürüst bir aracı olduÄŸunu hatırlıyoruz ve Türkiye'nin bunu yeniden kurmayı dört gözle beklediÄŸini düÅŸünüyorum" dedi.
Özkızılcık, Türkiye'nin Hamas'ı terör örgütü olarak sınıflandırmadığı için üyelerini sınır dışı etmek konusunda yasal bir çerçeve bulunmadığını da sözlerine ekledi.
İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik iliÅŸkiler, İsrail'in Eylül ayında Türkiye'ye bir büyükelçi ataması ve Türkiye'nin Cuma günü İsrail'e bir büyükelçi atamasıyla yaz boyunca tamamen restore edildi.
Ülkeler, büyükelçileri olmadan da ticaret, turizm ve güvenlik alanlarında baÄŸlarını sürdürürken, Türkiye'nin Hamas konusundaki tutumu İsrail için her zaman önemli bir endiÅŸe kaynağı oldu.
Özkızılcık, konunun Türkiye ile İsrail arasındaki iliÅŸkiler üzerinde büyük bir etkisi olacağına inanmadığını söyledi.
Aksine, Netanyahu’yu görevine geri döndürecek olan İsrail’deki hükümet deÄŸiÅŸikliÄŸi ve Türkiye’deki yaklaÅŸan seçimlerin, iliÅŸkiler üzerinde çok daha fazla bir etkiye sahip olacağına inanıyor.
ErdoÄŸan ve Netanyahu’nun gergin iliÅŸkileri
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Netanyahu ile iliÅŸkileri gergin olmuÅŸ, iki lider birbirilerine yıllar içerisinde hakaretlerde bulunmuÅŸlardır.
2018’de, ErdoÄŸan, onlarca Filistinli protestocunun İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin bir soykırım olduÄŸunu söylemiÅŸti.
Akabinde Netanyahu, “ErdoÄŸan, Hamas’ın en büyük destekçilerindendir ve onun terörizm ve katliamdan iyi anladığından ÅŸüphemiz yok. Bize ahlak konusunda vaazlarda bulunmamasını öneririm" diye bir tweet attı.
ErdoÄŸan ise bir tweet ile, İsrail BaÅŸbakanı’nın, bir “ırkçı devleti” yönettiÄŸini belirterek karşılık verdi.
Özkızılcık, “Türkiye-İsrail arasındaki uzlaÅŸma ve iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesi, Filistinliler ya da Filistin’deki Partilerle ilgili deÄŸil; daha çok jeopolitik, ekonomik ve enerji ile ilgili realitelerle ilgilidir” dedi. “Bu bir ortak çıkar yaklaşımıdır.”
Kudüs’te bulunan Tantur'daki Notre Dame Üniversitesi'nde lisans eÄŸitimi direktörü olan Gabriel Mitchell, The Media Line'a verdiÄŸi demeçte, DışiÅŸleri Bakanının Hamas hakkındaki açıklamasının Netanyahu'yu uzlaşıyı sürdürmek için müzakerelere çekme giriÅŸimi olduÄŸuna inandığını söyledi.
"Bunu, ErdoÄŸan tarafından, Netanyahu'nun bir orta noktada buluÅŸmaya istekli olması durumunda masada daha büyük bir ödül olduÄŸunu belirtmenin bir yolu olarak görüyorum ve bu yüzden esasen normalleÅŸme müzakerelerinin etkili bir ÅŸekilde geri döndüÄŸünü düÅŸünüyorum.”
Mitchell, Hamas üyelerinin Türkiye'de yaşıyor olmasının iliÅŸkilerin tam olarak yeniden tesis edilmesinin önündeki en büyük engellerden biri olduÄŸunu söylüyor ve Netanyahu’nun baÅŸbakanlığında, Ankara Hamas'a karşı somut adımlar atmadan diplomatik iliÅŸkiler konusunda bir anlaÅŸmaya varılamayacağına inanıyor.
Mitchell “Bunu, İsrail’in, temel bir prensiple ilgili bir geri adımı olarak görürüm” dedi.
Mitchell ayrıca "Türkiye, Netanyahu hükümetinin normalleÅŸme sürecini tam olarak restore etmek veya normalleÅŸme yolunda ilerleme konusunda önceki hükümetten daha istekli olmayacağını anlıyor" diye de ekledi.
ErdoÄŸan, iliÅŸkileri geliÅŸtirme çabalarını sürdürüyor
İsrail ile buzların eritilmesi, ErdoÄŸan'ın, devalüe olmuÅŸ bir para birimi ve resmi olarak %80'den fazla olduÄŸu bildirilen devasa enflasyon altında mücadele eden ülkesine yabancı yatırım çekme umuduyla bölge ülkeleri ve Batı ülkeleriyle iliÅŸkileri iyileÅŸtirmeye yönelik daha geniÅŸ bir giriÅŸiminin parçasıdır.
İsrail ile tam diplomatik iliÅŸkilerin yeniden kurulması, baÅŸta ABD olmak üzere birçok ülkenin Türk cumhurbaÅŸkanının önerilerine verdiÄŸi sıcak tepkilerin ortasında bir baÅŸarı öyküsü oldu.
Her ne kadar bu, Ankara'nın bölgede İsrail ile çalışan diÄŸer ülkelerle zayıf iliÅŸkilerini içeren çeÅŸitli jeopolitik komplikasyonlarla dolu olsa da Türkiye, İsrail ile enerji iÅŸbirliÄŸine olan ilgisini defalarca dile getirdi
Mitchell, teknoloji ve yenilenebilir enerjinin, daha derin ekonomik baÄŸları ve ikili ticareti geliÅŸtirmede odaklanılacak en önemli iki ilgi alanı olacağına iÅŸaret etti.
"Ortaklığı çeÅŸitlendirmek, büyütmek ve bu ortaklığa yeni paydaÅŸları dahil etmek, her iki taraf için, fakat özellikle ekonomisi can çekiÅŸen Türkiye için temel hedeftir" dedi.
KHA (KUDÜS HABER AJANSI)
Kaynak: https://www.jpost.com/middle-east/article-722299